Werken met tijdblokken

Om zo efficiënt mogelijk te werken en zoveel mogelijk gedaan te krijgen, werk ik zoveel mogelijk in tijdblokken. Bewezen is al dat multitasken niet kan, maar het switchen naar een ander type taken kost ook tijd, ook al is het seconden. Deze tikken in een week toch op naar uren.

Switchen

Wanneer je van taak naar taak switcht lijk het of we heel veel doen. Maar het kost ons brein een hoop energie om deze switch efficient te laten verlopen. Dit zal voor verschillende taken van verschillend niveau zijn, daarom is het dus beter om taken zoveel mogelijk te clusteren.

 

Clusteren

Het clusteren van taken gaat makkelijk wanneer je weet welke taken ongeveer gelijk zijn, in een app heb je misschien je taken getagged met wat voor type werk het is (@computer, @huis, @boodschap), maar ook in een Bulletjournal kun je je taken labelen, door bijvoorbeeld iconen (of in mijn geval door de initialen van de betreffende software)

Iconen LijstenAls je weet wat voor taken je in welk programma of omgeving moet doen, dan kun je deze samenvoegen. Alle belafspraken bij elkaar, mail verwerken, office programma’s etc.

Zelf heb ik de week ook in verschillende (project)dagdelen verdeeld (in Outlook). Deze zijn vooral geclusterd in de ochtend, omdat ik dan het helderste denk en er de minste interrupties zijn. Bijvoorbeeld:

08:00 – 10:00   Projectwerk – Denkwerk
10:00 – 11:00   Mail verwerken
11:00 – 12:30   Projectwerk – Office
13:00 – 16:00   Actiepunten
16:00 – 16:30   Mail verwerken/afhandelen
16:30 – 17:00   Plannen/Review de dag

 

Ideale situatie

In de ideale situatie kan ik mijn ideale schema dus volgen. Maar het houd me in elk geval bij de les met betrekking tot lopende projecten en de tijd die daar voor nodig is, in plaats van continue de brandjes (van anderen) te blussen (of die klussen te doen die leuker/sneller zijn.

Commentaar of een vraag, laat het achter (je).

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.