checklist

Een checklist maakt het leven makkelijker en bespaart tijd

In de Bullet Journaling (Bujo) wereld worden heel wat “collections”  aangelegd, een checklist. Dit gebeurt niet alleen maar voor de fun; welke series kijk ik, welke boeken heb ik gelezen,  maar vooral om overzicht te houden over “alles in het leven”. 

Dagelijkse checklist

Mijn dagelijkse checklist of -listen bestaan onder ander uit mijn to-do lijst. De lijst die ik de avond van te voren opstel van de dingen die ik de volgende dag MOET doen en WIL doen. In principe ga ik niet eerder stoppen dan dat deze items zijn afgewerkt.

Een andere dagelijks te gebruiken checklist is mijn “daily review”, waarop slechts een paar zaken staan:Checklist

  • dagreflectie,
  • trackers invullen (een budo-dingetje),
  • dag plannen (check agenda) en
  • spullen (volgende dag) klaarleggen.

Wekelijkse checklist

Naast de dagelijkse checklist gebruik ik ook de wekelijkse checklist om de orde in mijn leven zoveel mogelijk na te streven. Dit is voor 90% de GTD weekly review checklist met wat eigen aanvullingen.

Maandelijkse checklist

Hierop staan de zaken die ik maandelijks doe (of wil doen) en omdat deze dus niet echt regelmatig voorkomen vind ik het handig om hier een checklist van te hebben zodat ik het niet vergeet.

Checklist voor zaken die niet vaak voorkomen

Vooral op mijn werk komt het voor dat je een handeling moet doen die uit meerdere stappen bestaat, waarvan je de stappen op de juiste volgorde moet doen en vooral niets moet vergeten. Ik vind het handig als, wanneer je vermoed dat het vaker voor gaat komen (wanneer iets een tweede keer voorkomt kun je er vergif op innemen dat dit ook niet de laatste keer was), hier een checklist van te maken. Hierdoor kun je je brein wat rust geven (hij/zij heeft zijn werk in een eerder stadium al gedaan)en focussen op het proces. En het bespaard een (hoop) tijd, want je kunt de stappen zo doorlopen.

Conclusie

Checklisten kunnen je zaken helpen herinneren, je leven structuur geven maar ook zorgen dat je meer tijd overhoud voor leuke dingen! Kortom maak gebruik van deze simpele handeling.

1 thought on “Een checklist maakt het leven makkelijker en bespaart tijd”

Commentaar of een vraag, laat het achter (je).

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.